KePS -04 & -05
21.6.2017 16:25 Uutiset / D13 KePS-05

Yhteistyöllä monipuolisuutta ja laatua

KePSin -04 ja -05 -ikäluokat ovat toimineet hyvässä vuorovaikutuksessa ja eri tavoin yhteistyössä jo vuosia. Näissä merkeissä teimme myös matkaa linja-autolla Kokkolacupiin kesällä 2016. Matkan varrella, kaikessa hulinassa ja huiskeessa, virisi ajatus joukkueiden yhteistyöstä tulevalle pelikaudelle 2017.

Yhteistyö oli harjoitusten muodossa voimissaan jonkin aikaa jo vuosia aiemmin, kun junnumme olivat vielä KePSin nuorinta kaartia. Siitä syystä – tai siitä huolimatta – yhteisharjoittelu tuntui toimivalta idealta.

Asiaa pohdittaessa todettiin tässä olevan paljon mahdollisuuksia, mutta myös runsaasti haasteita. Tarkoituksena oli, että yhteistyöllä saataisiin molempien joukkueiden tekemisen vahvuudet säilytettyä ja siten luotua yhteisö, jossa harjoittelua kehitetään lapsilähtöisesti ja tavoitteellisesti.

Hyvällä suunnittelulla tulosta

Haasteet ja mahdollisuudet tiedostaen pistettiin yhteistyö jalalle joulukuussa 2016. Tärkeimmiksi hyödyiksi todettiin laadukkaan treenaamisen mahdollistaminen, yhteistyö lähimpien ikäluokkien kesken ja yhteisen pelitavan luominen. Iso porukka tuo treenaamiseen laatua, kun harjoitukset voidaan eriyttää tehokkaammin pienryhmin aina kulloisenkin teeman mukaan, valmentajat voivat keskustella ja näin saadaan laajempaa näkemystä kaikkien tekemiseen.

Samalla teimme yhteisen harjoitussuunnitelman, jossa kuuden viikon jaksoissa eri teemat vaihtelevat ja tuovat rungon viikoittaisille ja yksittäisille harjoituksille.Vaikka suunnitelma onkin valmentajien työkalu, sen suurin tarkoitus on kuitenkin auttaa pelaajia kokonaisvaltaisen kehittymisen tiellä kohti jokaisen pelaajan omaa huippua. Kuningas Jalkapallon saloihin pureudutaan johdonmukaisesti pelin avaamisesta, rakentelun kautta murtautumiseen ja maalintekoon sekä ensimmäisen kosketuksen ja syöttötaidon taitoharjoittelusta yhä nopeampaan pelinomaiseen harjoitteluun.

Yhteistä kuviota on viety eteenpäin viikoittain kahdella peliharjoituksella, yhdellä henkilökohtaiseen taitoon keskittyvällä taitoharjoituksella ja yhdellä fysiikkaharjoituksella salissa. Nyt kesän lähestyessä olemme päässeet ulos, ja tämä on muuttanut hieman harjoitteluamme.

Noin viiden kuukauden jälkeen voimme todeta toiminnan tuottaneen toivottua tulosta, vaikka edelleen on kovasti töitä laadukkaan harjoittelun takaamiseksi. Tähän pyritään jatkuvasti seuraamalla tilannetta ja tekemällä muutoksia toimintaan tarpeen mukaan.

Kasvu tuo tavoitteellisuutta

Poikien kasvaessa harrastamisessa on otettu askel kilpailullisempaan suuntaan. Tekemisen pääpaino on edelleen harjoittelun laadussa ja määrässä, ja usean lajin harrastamista pidetään pelkästään hyvänä asiana.

Joukkueet ovat yhteistyöstä huolimatta omia yksiköitään, mikä näkyy esimerkiksi kilpailullisuuden määrässä: tavoitteita ja vastuita lisätään ikätason mukaan. Esimerkiksi -04-joukkue on alkanut vastuuttaa poikia itseään treeniosallistumisten ym. suhteen.

Molemmat joukkueet myös pelaavat oman ikäluokkansa sarjoja tasojoukkueissa. Kauden aikana sama pelaaja voi pelata useammassa joukkueessa, ja pelaajia voidaan tarpeen mukaan myös lainata -05-joukkueesta vanhempiin.

Joukkueilla on edelleen myös omia projektejaan. Esimerkiksi -04 on mukana Pohjois-Suomen Valmennuskeskuksen pelaajakehityksen pilottihankkeessa, jossa Markku Lappalaisen johdolla testataan havaintomotoriikkaa ja biofyysisiä valmiuksia. Yksi testaus on ollut syksyllä ja kaksi on tulossa.Samalla valmennus saa jatkokoulutusta aiheesta.

Kaikki alkaa peli-ilosta

Toimintamme johtoajatuksena on alusta asti ollut se, että tärkeintä on hyvä ja lämmin ilmapiiri, jossa lapset ja nuoret uskaltavat yrittää ja heittäytyä omaan tekemiseensä. Tekemisen pitää olla hauskaa ja luovuutta ruokkivaa.

Uudessa toimintatavassamme ilmapiirin säilyttämiseen on keskityttävä, koska luvassa on väistämättä muutoksia ryhmädynamiikkaan. Pelaajat ovat kuitenkin suhtautuneet hyvin yhteiseen harjoitteluun, ja olemme onnistuneet pitämään futarit mukana toiminnassa hienosti. Iloisen sekä kannustavan ilmapiirin luominen ja ylläpitäminen onkin erittäin tärkeää kaikissa joukkueissa lajista riippumatta. Lasten ja nuorten osalta tämä korostuu erityisesti.

Iloisesti painelemme kohti tulevaa kesää ja odotamme vastustajien tuomia haasteita reippain mielin!


   
Lisää uutisia
D13 KePS-05
«  Toukokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Kategoriat